Energiatodistuksen laatiminen

Mikäli olet myymässä tai vuokraamassa asuntoasia on siitä lain mukaan tehtävä energiatodistus.

Energiatodistus tulee hankkia hyvissä ajoin ennen myyntiä tai vuokrausta, sillä lain mukaan tieto rakennuksen energialuokasta pitää olla esillä jo myynti- tai vuokrailmoituksessa.

TILAA ENERGIATODISTUS AJOISSA
Kannattaa siis tilata todistus hyvissä ajoin. Todistus on voimassa 10 vuotta laatimisen jäljeen, joten etukäteenkään tehty todistus ei vanhene käsiin.

ENSIN ENERGIATODISTUS, SITTEN KIINTEISTÖVÄLITTÄJÄ
Jos olet päättänyt myydä asuntosi, pyydä tarjous energiatodistuksen hankkimisesta ennen kuin otat yhteyttä kiinteistövälittäjään. Kiinteistövälittäjänkin on helpompi antaa arvio kiinteistön pyyntihinnasta, kun energiatodistus on tehtynä.

Energiatodistuksen tarjoukseen tarvitaan asunnon bruttoala, kerrosluku, sekä valmistumisvuosi. Rivi-, ketju-, ja kerrostaloissa myös huoneistojen määrä.

Kun päätös todistuksen laatijasta on tehty, hänelle pitää toimittaa rakennuksen arkkitehtipiirustukset: asemapiirros, pohjakuva(t), leikkauskuvat sekä kuvat julkisivuista. Näiden pohjalta laatija laskee alustavat laskemat ja päättää kohdekäynnillä tehtävät lisäselvitykset ja -tarkastukset

Kohdekäynnin jälkeen laadintaan varataan n. 5 työpäivää

Laatija arkistoi laadinta-asiakirjat 12 vuoden ajaksi ja toimittaa energiatodistuksen Asumisen rahoitus- ja kehityskeskus ARA:n haltuun. ARA:n sivuilta voit myös tarkistaa pätevöityneet energiatodistuksen laatijat

ENNEN KUIN PYYDÄT TARJOUSTA, SELVITÄ
Asunnon bruttoala
Kerroluku
Rakennuksen valmistumisvuosi
Huoneistojen määrä (rivi-, ketju- ja kerrostalot)

VALMISTAUDU TOIMITTAMAAN ENERGIATODISTUKSEN LAATIJALLE
Pohjakuvat
Leikkauskuvat
Julkisivukuvat
Tarvitsetko asuntoosi energiatodistuksen?